Vörösmarty iskolai beszámoló - Papp Petra előadásáról és könyvbemutatóról

2012-11-30 Vörösmarty iskolai beszámoló - Papp Petra előadásáról és könyvbemutatóról Élménybeszámoló a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában
Papp Petra az iskola igazgatónőjének – Gulyásné Szabó Klárának – a meghívására 2012. november 30-án mintegy másfél órás élménybeszámolót tartott az alsó tagozat diákjainak.
Beszámolóját három részre osztotta:

Először beszélt a sakk emberformáló hatásairól, hogy ő hogyan élte meg az elmúlt 9 évet, amióta versenyszerűen sakkozik. Elmesélte a gyermekeknek, hogy ő is kis lépésekkel haladt előre, először csak az edzéseket látogatta, majd – ahogy egyre jobban megszerette a játékot – egyre több időt szentelt a gyakorlásnak. Először csak a napi gyakorlásra fordított időt, majd a napi több órás edzések következtek, míg eljutott a mai napi 8–10 órás edzésekhez.

Másodszorra első edzőjének – Herpai Józsefnek – most megjelent könyvéről szólt. Elmesélte, mennyire szívesen látta, hogy a könyv tematikája teljesen követte azt az utat, amit vele is bejáratott az edző. Ilyen alapon – ha valaki veszi a fáradságot – nagyon könnyen elsajátíthatja a játékot az alapoktól a matt adásáig, miközben számos szabályt tanul meg, amiket nem mindenki ismer. Megtanulhatja a különleges lépéseket, mint a sáncolás vagy a menet közbeni ütés. A könyvet szívesen ajánlotta a most sakkozni tanuló gyermekek számára.

Harmadszorra fényképek sorát mutatta be eddigi versenyeinek helyszíneiről. Így láthatták az érdeklődők, ahogy a kezdő Papp Petrából egyre jobb sakkozó válik, míg eljut a női nemzetközi nagymesteri címig, és részt vehet az Olimpián Magyarország színeit képviselve. Láthattak képeket a vietnámi, törökországi, brazíliai világbajnokságok helyszíneiről, az idei olimpiáról, vagy a férfi egyéni világbajnoki döntő helyszínéről, amikor Anand megvédte világbajnoki címér Gelfand ellen, ahol Petra – kihasználva a szünetet – beleült a világbajnok székébe is. Mutatott közös képeket vezető nagymesterekkel, vagy éppen a sakkozás fellegvárának számító Moszkvából, ahol – csak az idén – több versenyen játszott. Ezek közül a februári Aeroflot Open volt a legsikeresebb, itt teljesítette a nagymesteri normát harmadszor, és az utolsó fordulóban éppen a korcsoportos világbajnoknőt győzte le, ami hatalmas fegyvertény volt számára.

A gyermekek mindhárom rész alatt folyamatosan tehettek fel kérdéseket, és éltek is a lehetőséggel, Petra pedig készségesen és szívesen válaszolt. A beszámoló végén az igazgatónő megköszönte a gyermekek érdeklődését, Petra előadását, és jelezte, hogy amennyiben az érdeklődés komoly méreteket ölt, szívesen elindítanák ők is a sakkoktatást.