Sakkcsillagok Gibraltáron!

2016-02-22 Papp Petra WIM
Gibraltár sakkfesztivál

Nemrég értem haza Gibraltárról. Meg szeretném osztani veletek élményeimet a világ egyik legerősebb versenyéről.

Gibraltárról nem túl sokat tud a világ, de majmairól és az ott élő angolokról már bizonyára mindenki hallott. Nekünk sakkozóknak minden bizonnyal a híres Gibraltár „open” jut eszünkbe, a Gibraltár szó hallatán.
A sakkversenyt 14. alkalommal, Január 25. - Február 4. között rendezték meg a csodás Földközi tenger partjánál. Gibraltár egy félsziget, Spanyolország legdélibb sarkában, ami Nagy-Britannia gyarmata. Egy mondás úgy tartja: „addig lesz angol gyarmat Gibraltár, ameddig a majmok a Rock hegyen élnek”.

Kedves Sakócások!
Közel 250 sakkozó várva-várta a tornát, amit 10 fordulóban bonyolítottak le. Az „A” csoportban a legerősebbek vettek részt, míg „B” és „C” kategóriásoknak sem kellett szomorkodniuk, mivel megemelkedett a díjalap. Az első helyezett 2000 £-ot kasszírozott.
A Fesztivál főszervezője Stuart Conquest egy egyedülálló versenyt szervezett.Miért is ez az egyik legnépszerűbb sakkverseny a világon? Úgy gondolom a különbség más versenyekhez képest temérdek. A díjalap hihetetlen magas 185.000 £, külön jutalmazva az első 12 nőt. A közös esti programok is nagyszerűek, mint pl. a snell verseny, nagymesterek játszmaelemzései, a meghívásos vacsora, illetve a nők és a férfiak egymás elleni bemutató küzdelme egy óriás sakktáblán. Mindenki kíváncsi a szabadon bóklászó majmokra, mellesleg a tavaszi időjárás és a bámulatos táj is mindenképp sok versenyzőt vonz Gibraltárra. Nem csoda, hogy a tornára 70 nagymester, többek között 3 világklasszis is benevezett: ViswanathanAnand, Hikaru Nakamura és Vachier-Lagrave Maxime.

A sakkfesztivál fődíját 20.000 £-ot, Hikaru Nakamura vihette haza, aki immáron harmadjára győzött Gibraltáron. A tavalyi szárnyalása után, idén nem lett könnyen bajnok. A rájátszásban Vachier ellen nyerni tudott, aki a 2. helyett szerezte meg. A bronzérmet ugyancsak egy szupernagymester sakkozó vehette át, Eteinne Bacrot.  A legjobb női versenyző jutalma 15.000 £, amit az ukrán Muzychuk Anna érdemelt ki.

Az indiai többszörös világbajnok Vishy Anand nem volt jó formában. Úgy tűnik a magyarok rontották el a „jó kedvét”. Az első fordulóban a magyar női válogatott  játékos Vajda Szidi magabiztos játékkal szenzációs döntetlent ért el ellene, majd a hetedik fordulóban az egyik legnagyobb magyar tehetség, Gledura Benjamin győzte le. Benji szenzációs játékkal, 2691-es teljesítménnyel megérdemelten vehette át a 2. nagymester norma igazolását egy kategória díjjal tetőzve.
Benjin kívül még 11-en indultunk el magyarok a hosszú megmérettetésen.  Rapport Ricsi és Almási Zoli ezüstérmes olimpikonjaink, díjat vehettek át, ugyanakkor kicsi hiányzott egy sokkal előkelőbb helyezés elérésében.
Először adatott meg a lehetőség, hogy elinduljak, bár nem a gyönyörű panorámájú 4 *-os Caleta hotelben laktam, ahol a versenyt is megrendezték, hanem Spanyol oldalon, egy barátságos helyen, a Hostal Carlosban.  Több magyar is bevállalta a parti előtti és utáni a sétálással járó izgalmakat. A határon az utolsó pár nap már el sem kérték az útlevelet, ismertek már minket sakkozókat. A kifutópályán átgyalogoltunk az angol gyarmatra, de néha negyed órát kellett várni egy repülő felszállása miatt.  A várakozás után gyorsabbak lettek a lépteink, de szerencsére nem volt zéró tolerancia.
9 fordulót játszottam, számos nemzetközi mesterrel.  5 ponttal és +7 élővel zártam a versenyt, rengeteg új élménnyel gazdagodtam.
Az időbeosztás szokatlan volt: 40 lépés 100 perc alatt, plusz 20 lépésre 50! perc, majd 60. után 15! perc, lépésenként 30 másodperc gondolkodási idővel. A meghosszabbított tempó miatt, nem volt ritka a 7 órás parti.  Remit sem lehetett 30. lépésig ajánlani, így igazán küzdelmes rangadóknak lehettünk tanúi.  Mindazonáltal a sakkozók többsége időt tudott szakítani egy kis városnézésre, túrára. Gibraltár városában két-három óra alatt bejárhatjuk a fontosabb látnivalókat. A magyarok közül kiemelném Gledura Benji teljesítményét (performance-t), aki saját élőjét közel 180 élőpontszámmal felülmúlta. Mi többiek, elfogadható eredménnyel tértünk haza.
Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer látogasson el a „majmok földjére”!

Papp Petra WIM