Herpai József MOL Tehetséggondozásért Díjazott

2013-03-05 Herpai József MOL Tehetséggondozásért Díjazott Herpai József sakkedző, Szeged

Több mint 25 éve tanít matematikát és sakkot a szegedi Tisza-parti Általános Iskolában. Ez idő alatt rengeteg gyermekkel ismertette meg a sakkot, közülük sokan kiemelkedő eredményeket értek el hazai és nemzetközi szinten. Ő volt első edzője Lékó Péter nagymesternek, a jelenlegi legjobb magyar sakkozónak, valamint Papp Petra női nagymesternek, sakkolimpikonnak. Tanítványai az országos csapat és egyéni bajnokságokon évről-évre dobogón állnak. A sakk iránti elkötelezettségét a tanítás és a gyermekek iránt érzett önzetlen szeretet motiválja.

A példamutatásra óriási szükség van

Az Új Európa Alapítvány ismét nyolc tanár és edző áldozatos munkáját díjazta. Somlyai Dóra, az Alapítvány kurátora valamint Ónodi Eszter színművésznő, az Alapítvány újonnan felkért jószolgálati nagykövete együtt köszöntötte a díjazott pedagógusokat, akik példaértékű munkájuk elismeréseként vehették át a MOL Tehetséggondozásért Díjakat.
 

Az elismerést évről évre olyan áldozatkész tanárok, edzők és szakemberek kapják, akik számtalan fiatal tehetséget, későbbi sikeres sportolót vagy művészt indítottak el a pályájukon. A most díjazásra kerülő nyolc pedagógust a 2012. évben beérkezett több mint 1000 jelölt közül az Új Európa Alapítvány kuratóriuma választotta ki. Az idei díjátadó ünnepségen mutatkozott be az Alapítvány új jószolgálati nagykövete Ónodi Eszter Jászai Mari díjas színművésznő, a Katona József Színház művésze. A MOL Tehetséggondozásért díj erkölcsi és anyagi elismerés egyben, melynek értéke személyenként 500.000 forint.

„Testesítsd meg azt, amit tanítasz, és csak azt tanítsd, amit megtestesítesz. Az elismerésben részesülő négy tanár és négy edző tökéletesen képviseli mindezt, sőt többet is, jobb szakembereket elképzelni sem tudok a gyermekeink és a jövő nemzedéke számára. Erre a példamutatásra pedig ma óriási szükség van” – mondta el Somlyai Dóra az Új Európa Alapítvány kurátora a díjátadón.

A 2012. évi MOL Tehetséggondozásért Díjat olyan kiváló pedagógusok vehették át, mint Durányik László kórusvezető (Kecskemét), Endrész Gyöngyi kémiatanár (Miskolc), dr. Kiss Géza matematikatanár (Budapest) és Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongoratanár (Pécs).

MOL Tehetséggondozásért Díj 2012, balról jobbra: Megyimóreczné Schmidt Ildikó, Durányik László, Endrész Gyöngyi, dr. Kiss Géza

A sportszakemberek között Halla Péter párbajtőredző (Budapest), Herpai József sakkedző (Szeged), Horváth Árpád kézilabdaedző (Tatabánya) és Király István kick-box edző (Budapest) részesült az elismerésben.

MOL Tehetséggondozásért Díj 2012, balról jobbra: Halla Péter, Herpai József, Horváth Árpád, Király István

A korábbi hagyományoknak megfelelően a díjátadón a MOL Tehetségtámogató Program korábbi nyertesei léptek fel. Így élvezhették a jelenlévők a 14 éves Králik Abigél játékát, aki a tavaly díjazott Ácsné Szily Évánál kezdte hegedű tanulmányait. A díjátadó másik fellépője pedig a most 15 éves Balogh Ádám zongorista volt, az idei díjazott, Megyimóreczné Schmidt Ildikó tanítványa. Mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek előképzőjének hallgatói.

A díjátadó esemény keretében az Alapítvány meghirdette az idei MOL Tehetségtámogató Program Sport felhívását is, amelyre március 29-ig várják azoknak a 10-18 év közötti tehetséges és eredményes sportolóknak a pályázatait, akiknek eszközvásárláshoz vagy utazási költségeik kifizetéséhez anyagi segítségre van szükségük.

Forrás: www.ujeuropaalapitvany.hu

www.ujeuropaalapitvany.hu/cikk/a-peldamutatasra-oriasi-szukseg-van

www.ujeuropaalapitvany.hu/tamogatott/dijazottak-2012

Herpai József sakkedző, MOL Tehetséggondozásért Díj 2012 videó:

www.youtube.com/watch?v=NMBM_BivPEI&feature=player_embedded