Bartos Ferenc Csongrád Megyei Sakkszövetség elnöke

Bartos Ferenc Csongrád Megyei Sakkszövetség elnöke A Csongrád megyei sakkszövetség elnöke

Előszó

Kedves gyerekek és felnőttek, kedves sakkozni vágyók!

Hiánypótló mű a Sakoca® Sakk-könyv kezdőknek, mely egy könyvsorozat első állomása, amit a későbbiekben követnek a szinteknek megfelelő további kiadások.

Mindeddig a magyar szerzők nem tettek le egy olyan könyvet az asztalra, amely ennyire összeszedetten – Herpai József több évtizedes sakkpedagógusi munkájára építve – vezette volna végig a teljesen kezdő szinttől a gyermekeket és a sakkozni kívánó felnőtteket a játék szépségeinek megértéséig. Mindezt játékos felvezetéssel, hogy a gyermekek számára élmény legyen végigmenni ezen az úton, de mégsem gyermetegen, hogy a felnőttek is élvezhessék a kiadványt.

A mű több mint kétszáz ábrán keresztül vezeti el a figurák elhelyezésétől – a lépések megismerésén át – az egyszerűbb mattadásokig a játékra szomjazót, miközben folyamatos magyarázó szöveggel segít eligazodni e csodálatos játék rejtelmeiben.
A matematika és a sakk tanítása az, ami munkahelyén, a szegedi Tisza-parti Általános Iskolában kitölti mindennapjait, és ahol több száz gyermekkel ismertette meg a sakk alapjait, nevelte a logikus gondolkodásra, a tervszerű és megalapozott döntések meghozatalára őket.
Herpai József közel negyven éve egy egyesület tagja – melynek neve többször változott, de a csapat megmaradt –, és mindvégig a gyermekek képzése, okatatása volt az a mozgatórugó, ami életét kiteljesítette.
Nevelőedzőként olyan játékosok kerültek ki a keze közül (a teljesség igénye nélkül) mint a vilgbajnoki párosmérkőzést vívó Lékó Péter nagymester, az olimpikon Papp Petra női nagymester, Csirik András FIDE mester, vagy a még mindig ifjúsági korú Csonka Balázs, és Tésik Csaba FIDE mesterek.
Tanítványai a korcsoportos bajnokságokon szereztek Világbajnoki címet, helyezéseket, Európa-bajnoki címet és helyezéseket, valamint több tucat magyar bajnoki címet. Diákolimpia nem múlhat el a szegedi Tisza-parti Általános Iskola dobogós helyezése nélkül.

Egyesülete évtizedek óta az ország első öt nevelőegyesületének egyike, mely címet az ő tanítványai vívnak ki, évről évre bizonyítva az itt folyó munka hatékonyságát.
Ezekre az alapokra építve gondolta úgy, hogy tapasztalatait szélesebb körben is megosztja, megismerhetővé téve több ezer tanulni vágyóval azokat. Gyakorló sakkoktatóként tudja, melyek azok a területek, ahol bővebb magyarázatra van szükség, és hol lehet könnyedebben – de nem felületesen – tárgyalni egyes részeket. Régóta foglalkoztatta a gondolat, hogy kellene egy olyan könyvet írni, amely összefoglalja mindazt a tudás és tapasztalatot, amelyet öt évszázad alatt összegyűjtöttek a sakkönyvek szerzői, mégis az alapoktól – gyermekek számára is érthetően – kezdve vezesse végig a sakkozni vágyót a játék mesteri szintű elsajátításáig.
Ez a könyv az alapok lerakására szolgál, melyre olyan felépítményt lehet építeni, ami biztosítja, hogy a szerzett tudás megmaradjon, továbbfejleszthető legyen!
A könyvet nagyszerűen díszitik a Szűcs Eszter Anita által megalkotott grafikák, melyeken sokszor feltűnik Sakoca®, a kis sakkozó manó, hogy játékos fellépésével még inkább kedvet csináljon a kicsiknek és nagyoknak a könyv forgatásához!
Szeretném, ha e könyv olvasói közül is világnagyságok kerülnének ki, hogy méltóképpen vigyék tovább a magyar sakkozás hírét a világban!


Bartos Ferenc
a Csongrád Megyei Sakkszövetség elnöke,
FIDE versenybíró