A szerzőről - Herpai József

Herpai József 1956. április 28.-án született Budapesten. Édesapjával id. Herpai Józseffel  családi és baráti körben rengeteget sakkozott, melynek folytán már gyermekkorában „megfertőződött” a sakkjáték szeretetével, amely mondhatni egész életét, munkáját, összes szabadidejét végigkísérte.  Egyre többet töltött sakkozással, viszont kiemelkedő sakktudása ellenére mégis jobban motiválta a sakk megszerettetése a gyermekekkel, a sakk oktatása. Pilisen töltött általános iskolai tanulmányait elvégezve, a pilisi iskolában ifivezetőként már tanította a kisiskolásokat a sakkra.

Gimnáziumi éveit követően főiskolai tanulmányait Szegeden folytatta, ahol már akkor tevékeny része volt a szegedi sakkéletnek. A szegedi gyereksakk iránti kiemelkedő szeretete folytán, és legfőképp egyik tanítványa, ifj. Bezdán Sándor „Csucsu” tanítása miatt maradt Szegeden, ahol a mai napig él, és életének szerves részét képezi a sakk. 1984 óta a Tisza-parti Általános Iskolában tanít matematikát, illetve sakkot. Az iskola fő profilja a sakk, jelenleg a három első osztályból kettő sakkosztály. Hetente két alkalommal a város gyermekeinek sakkszakkört vezet.

Évtizedek óta a szegedi sakkszakosztály szerves része, vezetője, jelenleg a Maróczy Géza Sportegyesület elnökségi tagja.

A régiós sakkiskolák megalakulását követően a Délalföldi Régió vezetője, szervezője és egyik oktatója.

A Szegeden töltött több mint negyed évszázad alatt rengeteg gyermekkel ismertette, tanította, szerettette meg a sakkot, közülük számos gyermek kiemelkedő eredményeket ért el mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. Ezen gyermekek közül Lékó Péter és Papp Petra kiemelkedő eredményeket ért el, velük – első edzőjükként – Herpai József foglalkozott, ő indította el a sakk útján őket.

Több mint 25 évig a Magyar Sakkszövetség ifjúsági bizottságának tagja volt, mellyel az ország ifjúsági sakkozását segítette elő, annak tevékeny része volt.